https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Pieczony schab.
Pieczony schab. Koło Gospodyń w Białce
Przepis na pieczony schab.

Przepisem na pieczony schab podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • kilogram schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • masło
  • łyżka miodu
  • kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką. Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.

Zobacz też:
Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska