Przepisem na pieczony schab podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
- kilogram schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- słoik pomidorów suszonych w oleju
- masło
- łyżka miodu
- kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- sól, pieprz
Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką. Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Zobacz też:Tradycyjna sałatka jarzynowa Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN