- Roladki z łososia to rewelacyjna przekąska, którą można wcześniej przygotować i godzinkę przed podaniem wyjąć gotową z lodówki – mówi nasza Czytelniczka Janina Czaja.
Składniki
- kilka plastrów łososia
- 6 jajek na twardo
- 1 serek ricotta
- koperek, szczypiorek, pieprz
Wykonanie
Plastry łososia (pokrojone cienko jak na carpaccio) rozłożyć na folii tak, żeby na siebie nachodziły .
Jajka drobno posiekać, dodać serek ricotta i posiekany koperek ze szczypiorkiem (w ilości wedle uznania), doprawić pieprzem.
Gotową masę wyłożyć na łososia i delikatnie zwijać w rulon (dzięki folii łosoś powinien gładko odchodzić od powierzchni)
W postaci rulonika włożyć do lodówki lub zamrażalki i schłodzić.
Przed podaniem pokroić w plastry grubości 1,5 cm.
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia nadziewane serkiem mascarpone
Zobacz też:Rolada szpinakowa z łososiem Koła Gospodyń Wiejskich
