https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Śledź po japońsku to doskonała przystawka.
Śledź po japońsku to doskonała przystawka. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na śledzia po japońsku.

Przepisem na śledzia po japońsku podzieliły się Panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej. Śledź po japońsku to doskonała przystawka, która posmakuje każdemu.

Składniki

  • 4 płaty śledzia solonego 
  • 4 łyżki sałatki jarzynowej 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie cebule  
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego 
  • 1 cytryna 
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier 


Wykonanie

Śledziki wymoczyć około  1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu.  Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie  dodać do niej majonez i wymieszać.   Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym.  Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska