Przepisem na śledzia po japońsku podzieliły się Panie działające w Kole Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej. Śledź po japońsku to doskonała przystawka, która posmakuje każdemu.
Składniki
- 4 płaty śledzia solonego
- 4 łyżki sałatki jarzynowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około 1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie dodać do niej majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym. Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

Wideo