https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad w orientalnym stylu. Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca. Zobacz przepis!
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca. Zobacz przepis!
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca to pomysł na pyszny obiad, gdy za oknem szaro i zimno. Zadbajmy o to, by rozgrzać się od środka, a braki w słońcu zastąpmy sięgając po kolorowe dania!

Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca [PRZEPIS]

Składniki:

  • główka małego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • olej sezamowy
  • 75g orzechów nerkowca Bakalland
  • 150g rodzynek bursztynowych Bakalland
  • kilka liści kolendry

Wykonanie
Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacamy jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podajemy z kolendrą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska