Pomysł na śniadanie – aromatyczna frittata i przepyszna shakshuka [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Śródziemnomorska shakshuka to świetny pomysł na nietypowe śniadanie.
Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym.

Śniadanie w jednym garnku

Śródziemnomorska shakshuka czy frittata ze spaghetti z makrelą – to tylko niektóre z propozycji na pyszne śniadanie z jednego garnka. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.

Frittata
Frittata

Frittata ze spaghetti i makrelą [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100ml śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron.

Shakshuka
Shakshuka

Śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 jaj
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przyprawy:
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka papryki
1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepisy Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis.

polecane: MiauCzat: Jakub Kucner w klatce na FAME MMA?! Ma już przeciwnika!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3