Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie – aromatyczna frittata i przepyszna shakshuka [PRZEPISY]

mad
Śródziemnomorska shakshuka to świetny pomysł na nietypowe śniadanie.
Śródziemnomorska shakshuka to świetny pomysł na nietypowe śniadanie.
Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Jeżeli ugotowałeś dzień wcześniej za dużo makaronu, możesz wykorzystać go do przygotowania pożywnego śniadania. Dodając aromatyczne przyprawy zaskoczysz domowników poranną frittatą. Produkty „śniadaniowe” takie jak jaja możesz połączyć z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotować przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym.

Śniadanie w jednym garnku

Śródziemnomorska shakshuka czy frittata ze spaghetti z makrelą – to tylko niektóre z propozycji na pyszne śniadanie z jednego garnka. Odpowiednio doprawione aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczą wszystkich domowników. Są odpowiedzią na kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do każdej kuchni.

Frittata
Frittata

Frittata ze spaghetti i makrelą [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 jaja
  • 100ml śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 1 puszka makreli
  • 1 pomidor
  • olej

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Makaron ugotuj i wymieszaj ze startym żółtym serem, pokrojonymi w kostkę pomidorami i makrelą. Dodaj czosnek i zioła. Całość przypraw solą i pieprzem. Następnie, ubij jajka na puszystą masę i dodaj do nich śmietanę. Jajka delikatnie wymieszaj z przygotowanym wcześniej makaronem. Fritatę smaż na patelni z dwóch stron.

Shakshuka
Shakshuka

Śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 jaj
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przyprawy:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepisy Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis.

Zobacz też:Przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie: pasty kanapkowe

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska