Frittata przypomina pizzę, jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut. Dlatego jest doskonałym pomysłem na szybkie, sycące i zarazem zdrowe śniadanie. Sprawdzi się także na obiad czy kolację, a także jako przekąska zabrana na drugie śniadanie lub lunch. Uniwersalność tej potrawy polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych składników, które akurat mamy w lodówce.
Frittata to potrawa o włoskich korzeniach, a jej nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, czyli słowa „fritto” - smażony. Z racji podobieństwa często mylona jest z omletem. Jednak w przeciwieństwie do omletu, którego dodatki są zawinięte lub dodane na koniec smażenia na wierzch jajecznej masy, we frittacie jajka są mieszane z dodatkami przed smażeniem.
Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 jajka
- 2 plasterki szynki
- garść szpinaku
- 3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- tymianek, bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz i chili do smaku
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta. Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.
Smacznego!
