- Nie miałam pomysłu na brokuła, a wiedziałam, że mam go w lodówce i muszę natychmiast użyć. I tak wymyśliłam śniadanie: pastę brokułowo-jajeczną z dodatkiem rzodkiewki. I chyba przekonałam się do brokułu, z którym nigdy w zgodzie nie żyłam – mówi nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Wiosenna pasta do kanapek z brokułem, jajkiem i rzodkiewką [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 4 duże rzodkiewki
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Różyczki brokuła wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok 9 minut- do miękkości. Studzimy.
Jajka kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę siekamy. Ostudzonego brokuła blendujemy. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Wideo