https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką [PRZEPIS]

mad
Faszerowany bakłażan.
Faszerowany bakłażan. archiwum
Przepis na faszerowanego bakłażana.

Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Można skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule oraz wiele innych. Można do woli eksperymentować i nadziewać warzywa rozmaitymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy, ryżu czy kuskusu. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni.

Składniki dla czterech osób

  • 2 świeże bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie
Bakłażany umyć pod bieżącą woda i przekroić wzdłuż. Wydrążyć miękki miąższ, skropić bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie bakłażana posmarować oliwą z oliwek i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
Przygotować farsz. Obrać czosnek i pokroić ząbki w plasterki. Papryki pokroić w drobną kostkę i poddusić na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną, dodać czosnek, doprawić. Ser żółty również pokroić w kostkę. Miąższ z bakłażana wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wszystko wymieszać, doprawić. Wypełnić wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bakłażany posypać świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

p
paulina
Zamówiłam sobie do pracy ostatnio pyszny obiad z firmy cateringowej Margaret
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska