Kopytka z zielonym sosem z bobu (w okresie jesienno-zimowym może być mrożony), rukoli bądź bazylii to propozycja na rewelacyjny obiad. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.
Składniki na tradycyjne kopytka:
- 0,5 kg ziemniaków
- ok. 0,5 szklanki mąki pszennej
- małe jajko
- sól
Składniki na sos:
- 20 dag bobu (może być mrożony)
- garść rukoli lub bazylii
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk.
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem, aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos: Bób ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić, obrać. Przełożyć do malaksera, dodać śmietanę, rukolę lub bazylię, czosnek, sól i pieprz. Składniki zmiksować na gładko.
