Szpinakowe muffiny na słodko z kremem mascarpone [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 garście szpinaku (np. szpinaku młodego marki Eisberg)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju
- sok z połowy cytryny
Krem mascarpone:
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
Do dekoracji
- ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty
Wykonanie:
Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej ½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.

Wideo