https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na walentynkowy deser. Szpinakowe muffiny na słodko z kremem mascarpone [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Szpinakowe muffiny na słodko z kremem mascarpone. Zobaczcie przepis!
Szpinakowe muffiny na słodko z kremem mascarpone. Zobaczcie przepis! Fot. materiały prasowe
Święto zakochanych już w najbliższy weekend! Nawet jeśli nie po drodze wam z Walentynkami, warto okazać uczucie bliskiej osobie. Zaskocz kulinarnym wyczynem i przygotuj popularne muffiny w zdrowszej, zielonej odsłonie. Taki deser osłodzi wspólne popołudnie, a do tego wygląda niezwykle efektownie!

Szpinakowe muffiny na słodko z kremem mascarpone [PRZEPIS]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 garście szpinaku (np. szpinaku młodego marki Eisberg)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny

Krem mascarpone:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%

Do dekoracji

  • ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty

Wykonanie:
Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej ½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska