Szukacie pomysłu na zdrowe śniadanie? Przepis poleca Violetta Grzelka, autorka bloga Mamucie Przysmaki
Składniki
- 3 łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej
- Kilka wyłuskanych orzechów włoskich
- Łyżka płatków migdałowych
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Aby pozbawić kaszę jaglaną goryczy, która może istotnie obniżyć walory smakowe potrawy, na drobnym sitku przelać kaszę wrzątkiem w dużej ilości. Odsączoną kaszę zalać w garnku wrzącą wodą w proporcji 1:2, czyli np. jedną filiżankę kaszy zalać 2 filiżankami wrzątku. Osolić do smaku ok. 1/2 łyżeczki soli oraz dodać łyżeczkę masła, oleju kokosowego lub oliwy. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnie rozgrzanej płycie (pomalutku) 15 minut, pod częściowym przykryciem. Następnie wyłączyć i najlepiej jeszcze zostawić przykrytą na rozgrzanej, ale wyłączonej płycie.
Następnie przełożyć do miseczki ok. 3 łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej, dodać jogurt, dosypać trochę orzechów włoskich, płatków migdałowych oraz pestek granatu i pyszne śniadanie gotowe. Granaty zawierają estron (folikulinę) - występującą naturalnie formę estrogenu, od wieków były kojarzone z kobietą, były symbolem życia i długowieczności, a ponieważ mają niezliczone dobroczynne działania na organizm, w tym na urodę, jako dodatek do kobiecego śniadania są znakomite. Kaszę jaglaną można zastąpić zwykłymi płatkami owsianymi górskimi. Można również dla urozmaicenia dodawać różne sezonowe owoce, pestki dyni czy słonecznika i tworzyć tym sposobem niezliczoną ilość szybkich, pysznych i zdrowych śniadań.
