Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysły na nietypowe dania z grilla. Tego jeszcze nie było, czyli jajka z grilla [PRZEPISY]

mad
Nietypowe dania z grilla? Zobacz pomysły na dania, w których jednym z głównych składników jest... jajko!
Nietypowe dania z grilla? Zobacz pomysły na dania, w których jednym z głównych składników jest... jajko! Fot. materiały prasowe
Jajka na grilla? Dlaczego nie! Grillowane jajka są bardzo popularnym, szczególnie wśród młodych ludzi, daniem streetfoodowym w Wietnamie. Przyrządza się je tam stawiając na ruszcie ceramiczne miseczki i dodając wieprzowinę, masło, kukurydzę, szalotkę i ser. Lato to najlepsza pora roku na przyrządzanie pysznych potraw dla najbliższych na grillu. Jajka nie kojarzą się wprawdzie z daniem grillowym, a jednak całkiem dobrze sprawdzają się także w tej roli. Poznajcie nasze propozycje.

Jajka na twardo z grilla?

Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy grillowali jajka także w Polsce. Możemy je przyrządzić nawet na śniadanie. W tym celu umyte jajko nakłuwamy (podobnie jak przy robieniu wydmuszek) i kładziemy na skraju rusztu. Zapobiegnie to pękaniu. Czas podgrzewania zależy od wielkości grilla, ilości żaru, ale też efektu końcowego, który chcemy uzyskać. W przypadku jajka na twardo musimy poczekać 10-15 minut. Pamiętajmy jednak, żeby w trakcie pieczenia kilkukrotnie je obracać. Jeżeli chcemy zjeść jajko na miękko to trzymajmy je na grillu krócej, czyli około 6 minut.

Jajka z grilla? Jak najbardziej!
Jajka z grilla? Jak najbardziej! Fot. materiały prasowe

Chleb w jajku prosto z rusztu

Daniem śniadaniowym, które możemy przygotować na grillu, jest również chleb w jajku. To pożywny posiłek, który dodatkowo pozwoli nam pozbyć się czerstwego pieczywa.
- Wystarczy dwa jajka rozmieszać z dwoma łyżkami śmietany i doprawić solą oraz pieprzem – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. - Zamaczamy w tej mieszance chleb i czekając aż dobrze nasiąknie, smarujemy ruszt masłem klarowanym. Grillujemy do zarumienienia i podajemy posypane szczypiorkiem.

Jajko z papryką w roli głównej

Faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem.
Faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem. Fot. materiały prasowe

Pysznym daniem grillowym z długą tradycją są faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem. Pamiętajmy, aby wybierać papryki o kształcie zbliżonym do kwadratowego, co ułatwi ich ustawienie.

Składniki:

  • 6 papryk
  • 7 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • masło

Wykonanie
Przekrajamy papryki centymetr poniżej ogonka, wydrążamy nasiona, uzyskując warzywną miseczkę. Mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, oliwkami, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią przygotowane papryki, tak aby pozostawić miejsce na wbicie jaj. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zdejmujemy paprykowe miseczki i ostrożnie do każdej z nich wbijamy po jednym jajku (jak na jajko sadzone). Posypujemy solą i pieprzem oraz posypujemy wiórkami masła. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez kolejne ok. 15 minut.

Ziemniaki i jajka w grillowej odsłonie

Do przygotowywania grillowanych dań z jajkami bardzo przydaje się folia aluminiowa. Pomaga przyrządzić danie, a jednocześnie mamy odmierzoną porcję, którą od razu można przełożyć na talerz naszego gościa. Smakowitą propozycją na grill wykorzystującą folię aluminiową są ziemniaki i jajka z curry.

Składniki (na jedną porcję):

  • 3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • oliwa
  • curry

Wykonanie
Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia ziemniaków w plastry, które następnie mieszamy z oliwą i curry. Do każdej „paczki” wkładamy około 3 ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 25-30 minut. Następnie otwieramy każdą porcję i wbijamy tam jajko. Ponownie kładziemy na ruszt i pieczemy jeszcze 10 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska