Przepisem na bezglutenowe wigilijne pierogi z masą makową, podzieliła się z nami Andżelika Knop.
Składniki
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki gryczanej
- 3 łyżki skrobi z tapioki
- szczypta soli
- łyżka przyprawy do piernika
- 150 ml ciepłej wody
- masa makowa
Wykonanie
Mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną oraz skrobię z tapioki przesiać do miski, dodać sól, skrobię i przyprawę do piernika. Stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wyciąć pierogi.
Następnie nałożyć na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie skleić.
Gotowe pierożki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.