Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Bezglutenowe pierogi z masą makową [PRZEPIS]

mad
Bezglutenowe pierogi z masą makową.
Bezglutenowe pierogi z masą makową. Andżelika Knop
Przepis na bezglutenowe pierogi z masą makową.

Przepisem na bezglutenowe wigilijne pierogi z masą makową, podzieliła się z nami Andżelika Knop.

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 3 łyżki skrobi z tapioki
  • szczypta soli
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 150 ml ciepłej wody
  • masa makowa


Wykonanie

Mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną oraz skrobię z tapioki przesiać do miski, dodać sól, skrobię i przyprawę do piernika. Stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wyciąć pierogi.
Następnie nałożyć na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie skleić. 
Gotowe pierożki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska