Spis treści
Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo – perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Zebraliśmy najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej na wigilijny kompot.

Prosty wigilijny kompot z suszu
Składniki
- 200 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 200 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 50 g rodzynek
- 5 goździków
- 2 litry wody
Wykonanie
Suszone owoce zalać dwoma litrami ciepłej wody i moczyć około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przełożyć do dużego garnka. Dodać goździki.
Kompot gotować na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelać do szklanek.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wigilijny kompot z suszu z dodatkiem pomarańczy
Składniki
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
- 100 g suszonych gruszek
- 2 laski cynamonu
- około 10 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 2 litry wody
- 1 pomarańcza
Wykonanie:
Owoce namaczamy w wodzie przez około 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.
Przepis Joanny Tokarz

Wigilijny kompot z suszu z rodzynkami
Składniki
- mieszanka kompotowa Bakalland
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
- przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze
Wykonanie
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.

Wigilijny kompot z suszonych owoców Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
- 10 śliwek suszonych
- 10 plastrów suszonych jabłek
- 10 plastrów suszonych gruszek
- 2 goździki
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 l wody
Wykonanie
Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
- po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
- cynamon
- kilka goździków
- 3 łyżki cukru
- mały kieliszek likieru pomarańczowego
- 1 szklanka syropu pomarańczowego
Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.
Źródło: Agencja TVN
