https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Potrawy wigilijne. Krupy z kaszy z polewką ze śliwek Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Krupy z polewką śliwkową to tradycyjna potrawa wigilijna w gminie Jodłownik.
Krupy z polewką śliwkową to tradycyjna potrawa wigilijna w gminie Jodłownik. archiwum
Przepis na wigilijną potrawę z gminy Jodłownik: krupy z polewką śliwkową.

Tradycyjną potrawą wigilijną przygotowywaną w gminie Jodłownik są krupy z polewką. Przepisem podzieliły się Panie działające w Kołach Gospodyń Wiejskich.

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • szczypta soli
  • duża łyżka masła
  • 20 dag suszonych śliwek węgierek
  • trochę rodzynek
  • cukier


Wykonanie

Wodę zagotować i posolić. Dodać do niej łyżkę masła i gdy się rozpuści - wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Śliwki i rodzynki namoczyć. Następnie gotować w tej wodzie wraz z cukrem przez godzinę aż powstanie tzw. „polewka” (powinna być dość słodka).
Ugotowaną kaszę nałożyć na talerze i zrobić na środku dołeczek. Wlać do niego powstałą „polewkę” i udekorować śliwkami.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska