Tradycyjną potrawą wigilijną przygotowywaną w gminie Jodłownik są krupy z polewką. Przepisem podzieliły się Panie działające w Kołach Gospodyń Wiejskich.
Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- szczypta soli
- duża łyżka masła
- 20 dag suszonych śliwek węgierek
- trochę rodzynek
- cukier
Wykonanie
Wodę zagotować i posolić. Dodać do niej łyżkę masła i gdy się rozpuści - wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Śliwki i rodzynki namoczyć. Następnie gotować w tej wodzie wraz z cukrem przez godzinę aż powstanie tzw. „polewka” (powinna być dość słodka).
Ugotowaną kaszę nałożyć na talerze i zrobić na środku dołeczek. Wlać do niego powstałą „polewkę” i udekorować śliwkami.
Źródło: Agencja TVN

Wideo