https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na moczkę, czyli wigilijny deser. Moczka to deser z kompotu ze śliwek oraz pierników z dodatkiem orzechów, migdałów, rodzynek i miodu. Zobaczcie przepis!

Moczka to tradycyjny deser wigilijny podawany na terenie gminy Niepołomice. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej.

Moczka, czyli wigilijny deser [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 litr kompotu ze śliwek
  • 25 dag pierniczków bez polewy
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag rodzynek
  • 5 łyżek miodu
  • figi (opcjonalnie)

Wykonanie
Zalać kompotem pierniczki i zostawić na około 3 godziny. Śliwki z kompotu przetrzeć na sicie i dodać do namoczonych pierników. Całość zgnieść widelcem, dodać miód i podgrzać na wolnym ogniu (jeżeli konsystencja masy jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody). Kiedy masa zacznie bulgotać, dodać pozostałe składniki. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt słodka, można dodać powideł śliwkowych.

Moczka najlepiej smakuje, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska