Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Moczka, czyli wigilijny deser Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na moczkę, czyli wigilijny deser. Moczka to deser z kompotu ze śliwek oraz pierników z dodatkiem orzechów, migdałów, rodzynek i miodu. Zobaczcie przepis!

Moczka to tradycyjny deser wigilijny podawany na terenie gminy Niepołomice. Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej.

Moczka, czyli wigilijny deser [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 litr kompotu ze śliwek
  • 25 dag pierniczków bez polewy
  • 15 dag płatków migdałowych
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag rodzynek
  • 5 łyżek miodu
  • figi (opcjonalnie)

Wykonanie
Zalać kompotem pierniczki i zostawić na około 3 godziny. Śliwki z kompotu przetrzeć na sicie i dodać do namoczonych pierników. Całość zgnieść widelcem, dodać miód i podgrzać na wolnym ogniu (jeżeli konsystencja masy jest zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody). Kiedy masa zacznie bulgotać, dodać pozostałe składniki. Jeżeli uznamy, że masa jest zbyt słodka, można dodać powideł śliwkowych.

Moczka najlepiej smakuje, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska