29 z 33
Karp po rudzku...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp po rudzku
Składniki:
karp zatorski - 2 kg,
jaja - 2 sztuki (ugotowane na twardo),
grzyby leśne - 0,5 kg (mogą być mrożone),
cebula - 1 sztuka (pokrojona w kostkę),
koperek - 1 pęczek,
natka pietruszki – 1pęczek,
masło - 2 łyżki,
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, przyprawa warzywna.
Sposób przyrządzania:
Karpia oprawić i pokroić na dzwonki. Przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb i przyprawą warzywną. Panierować w mące, jajku, bułce tartej i piec na złoty kolor. Następnie ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym usmażone kawałki karpia, pokrojone w plasterki jajka, surowe grzyby, cebulkę, pokrojony koperek i pietruszkę. Na wierzch dodać masło i podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 10
Polecają: Kolo Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Rudzach

30 z 33
Karp zatorski w sosie cytrynowym...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski w sosie cytrynowym
Składniki:
karp zatorski - 1,2 kg,
żółtka jaj - 3 sztuki,
cytryna - 1 sztuka,
bułka tarta - 2 łyżki,
olej - 2 łyżki,
masło - 3 łyżki,
mąka - 1 łyżka,
natka pietruszki - 2 łyżki,
cukier,
przyprawy: pieprz, sól.
Sposób przyrządzania:
Karpia zatorskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć ściereczką. Z zewnątrz i wewnątrz posmarować masą z dwóch żółtek, soku z połowy cytryny, pieprzu i soli. Obtoczoną w tartej bułce rybę włożyć do rondla z olejem. Piec w gorącym piekarniku około pół godziny, aż się zarumieni. Co jakiś czas polewać płynem powstałym przy pieczeniu. Cytrynę obrać ze skórki. Następnie skórki gotować 5 minut w 2/3 szklanki wody. Wywar przecedzić i schłodzić. Przygotować jasną zasmażkę z mąki i łyżki masła, rozprowadzić z zimnym wywarem i podgrzewać 10 minut. Następnie dodać sok z połowy cytryny, sól, cukier i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Na koniec dodać łyżeczkę masła. Upieczoną rybę przełożyć na półmisek i podawać polaną sosem cytrynowym.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 5
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Smolicach

31 z 33
Filet smażony z karpia w panierce (bez ości)...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Filet smażony z karpia w panierce (bez ości)
Składniki:
filet z karpia zatorskiego - 1 kg (ponacinany),
bułka tarta,
mąka,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, cebula suszona, czosnek granulowany,
olej rzepakowy (do smażenia).
Sposób przyrządzania:
Pokrojone kawałki karpia posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką. Następnie rybę smażyć na głębokim tłuszczu na dużym ogniu. Zdjąć z ognia, gdy mocno się zrumieni.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 5
Polecają: FPHU „Spiżarnia Doliny Karpia” S.C.

32 z 33
Karp w orzechach...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp w orzechach
Składniki:
karp głębowicki - 1 kg (z ośćmi lub wyfiletowanego),
orzechów włoskich - 50 g,
koniak - 4 łyżki,
jaja - 2 sztuki,
sok z cytryny,
mąka do panierowania karpia,
tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna),
przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Przygotowanie karpia:
Karpia posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie panierki:
Orzechy włoskie wyłuskać, wyłożyć na sitko i sparzyć gorącą wodą. Następnie drobno posiekać, dodać koniaku i jajka.
Przygotowanego karpia obtoczyć w mące i w panierce, a następnie usmażyć.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Głębowicach

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Kiedy tramwaj dojedzie na Azory? Poznaliśmy termin! W planie trzypoziomowy parking

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Rowerowa jazda na wysokim poziomie w Nowej Hucie. Prezydent złożył deklaracje

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Huczne otwarcie nowego sezonu turystycznego na zamku w Rabsztynie

Zobacz również

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Niezwykły nocny spektakl światła i dźwięku z okazji paryskiego jubileuszu

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi

Na szczycie Kasprowego Wierchu modlili się za papieża Franciszka i za młodych ludzi