25 z 33
Zupa z karpia zatorskiego...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Zupa z karpia zatorskiego
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg,
marchew - 1 sztuka,
pietruszka - 1 sztuka,
cebula - 1 sztuka,
papryka czerwona - 1 sztuka,
grzyby suszone - 20 g,
makaron domowy typu łazanki,
przyprawy: pieprz, sól, przyprawa warzywna, szczypta ostrej mielonej papryki chili,
2 listki liścia laurowego,
kilka ziarenek ziela angielskiego.
Sposób przyrządzania:
Dzwonka karpia zatorskiego zagotować w osolonej wodzie, po czym wyjąć do ostygnięcia. Wywar z karpia przecedzić, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pietruszkę, marchew, paprykę i dołożyć warzywa do wywaru, gotując go na wolnym ogniu. Następnie wrzucić podgotowane suszone grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obranego z ości karpia. Całość przyprawić do smaku pieprzem, przyprawą warzywną i ostrą papryką. Pod koniec gotowania wrzucić makaron i dodać śmietanę. Posypać natką pietruszki.
Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 8
Polecają: Stowarzyszenie Gospodyń i Gospodarzy Serce Doliny

26 z 33
Karp w jarzynach...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp w jarzynach
Składniki:
karp zatorski - 1,8 kg (1 tuszka),
marchew - 2 sztuki,
korzeń pietruszki - 2 sztuki,
seler - 1 mały,
cebula - 2 sztuki,
cytryna – 1sztuka,
olej,
przyprawy: vegeta, przyprawa do ryb.
Sposób przyrządzania:
Wypatroszonego karpia opłukać i pokroić na kawałki. Obsypać przyprawami i ułożyć na brytfannie, a następnie polać olejem. Na każdym kawałku karpia ułożyć w plasterki uprzednio pokrojone warzywa, skropić obficie cytryną.
Tak przyprawioną rybę piec w piekarniku w temperaturze 200˚ C przez około 1 godzinę, w czasie pieczenia podlewać rybę olejem z brytfanny.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Woźnikach

27 z 33
Karp w czosnku...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp w czosnku
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg (tuszka),
czosnek - 6 ząbków,
przyprawa do ryb - 1 opakowanie,
oliwa z oliwek - pół szklanki,
jaja - 1 sztuka,
mąka,
bułka tarta,
masło klarowane,
przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
Z karpia ściągnąć skórę i podzielić na dzwonka (około 3-4 cm), a następnie umyć. Do naczynia wsypać przyprawę, wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Na dno miski dodać 2 łyżki marynaty, na wierzch ułożyć karpia i wlać resztę marynaty (ewentualnie mieszać żeby dobrze rozprowadzić marynatę). Odstawić w zimne miejsce najlepiej na noc. Dzwonka obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i smażyć wolno na maśle klarowanym.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Barbara Matyjasik

28 z 33
Karp po zatorsku...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp po zatorsku
Składniki:
karp zatorski - 3 kg (z ośćmi lub wyfiletowany),
ser żółty - 600 g (w kawałku),
pieczarki - 800 g,
jaja - 10 sztuk,
natka pietruszki - 1 pęczek,
czerwona papryka - 1 sztuka (do dekoracji),
śmietana (22%) - 700 ml,
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb,
mąka - do panierowania karpia,
olej do smażenia.
Sposób przyrządzania:
Pokrojone kawałki karpia posypać solą i pieprzem i oprószyć mąką, a następnie smażyć na głębokim oleju na dużym ogniu. Zdjąć z ognia, gdy mocno się zarumienią. Następnie przygotować farsz: jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić, a następnie usmażyć na maśle, ser zetrzeć na drobne kawałeczki. Wszystkie te składniki oraz natkę pietruszki wymieszać i nałożyć na rybę. Można też nakładać wszystkie składniki po kolei ale wówczas należy pamiętać aby ser żółty znajdował się nad pieczarkami i jajkami. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć kawałki ryby na przemian z farszem. Kolejne warstwy doprawiać do smaku solą i pieprzem, według własnego uznania. Na samym wierzchu ułożyć od 1 do 1,5 cm warstwę gęstej śmietany. Całość dusić pod przykryciem w gorącym piekarniku, aż do stopienia się sera i śmietany. Zdjąć pokrywkę i poczekać, aż całość się zarumieni. Zrumienionego karpia nałożyć na talerz i podawać samego lub z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich „Podolsze”

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

Zobacz również

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?