21 z 33
Rolada z karpia zatorskiego...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Rolada z karpia zatorskiego
Składniki:
karp zatorski -1,5 kg,
włoszczyzna - 400 g (bez kapusty),
bułka pszenna - 2 sztuki (czerstwa),
mleko - 1 szklanka,
masło - 1 łyżka,
olej - 1 łyżka,
jaja - 6 sztuk,
cebula - 1 sztuka (średniej wielkości),
ziele angielskie - 3 ziarnka,
liść laurowy - 1 sztuka,
masło do smarowania,
przyprawy: pieprz, sól.
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać litrem wrzącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować. Cebulę pokroić i dusić na maśle, nie rumieniąc. Rybę oczyścić, opłukać, wyfiletować. Mielić w maszynce do mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą z mleka bułką oraz duszoną cebulą. Dodać do masy 2 jaja, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Położyć na stolnicy wilgotną serwetę lnianą o wymiarach 50 x 40 cm. Posmarować masłem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć połowę masy rybnej, na niej zaś, w jednej linii, ugotowane na twardo i obrane ze skorupek 4 jaja. Całość przykryć pozostałą masą i ukształtować wałek długości około 30 cm, zwinąć końce serwetki, związać nićmi lub wełnianym sznurkiem. Włożyć wałek do wanienki z osolonym wywarem, gotować 45 min. Roladę wyjąć na stolnicę, delikatnie rozwinąć, włożyć na półmisek i pokroić ostrym nożem, maczanym w ciepłej wodzie, na równe, skośne plastry grubości 1,5-2 cm. Potrawę podawać polaną sosem chrzanowym albo pomidorowym z ziemniakami lub makaronem i surówkami.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Liczba porcji: 10
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Zatorze

22 z 33
Karp zatorski faszerowany pieczarkami...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski faszerowany pieczarkami
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg,
pieczarki - 500 g,
cebula - 2 sztuki,
natka pietruszki - 1 pęczek,
masło - 0,5 kostki,
żółty ser - 100 g,
przyprawy: sól, pieprz, vegeta.
Sposób przyrządzania:
Tuszkę karpia zatorskiego natrzeć solą, pieprzem i Vegetą i odstawić w chłodne miejsce. Pieczarki utrzeć na tarce i usmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, dusić do odparowania, wymieszać z garścią zielonej pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Spód naczynia żaroodpornego lub blachy posmarować połową masła, a drugą połową posmarować karpia. Karpia faszerować pieczarkami i spiąć wykałaczkami lub zszyć nitką. Piec karpia w temperaturze 180˚ C około godziny. Podczas pieczenia podlewać karpia roztopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia, karpia można posypać tartą bułką lub startym serem żółtym.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Palczowicach

23 z 33
Karp zatorski po żydowsku...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski po żydowsku
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg,
cebula - 4 duże,
marchew - 1 sztuka,
migdały - 50 g,
przyprawy: sól, pieprz, vegeta cukier,
głowy i ogony karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny.
Sposób przyrządzania:
Karpia zatorskiego wypatroszyć i umyć. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia włożyć do garnka. Dodać marchewkę, 2 cebule pokrojone w ćwiartki i posypać vegetą. Następnie zalać 1 litrem wody i gotować około 1,5 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu wywar odcedzić. W międzyczasie pozostałe 2 cebule pokroić w kostkę, zalać połową wywaru i gotować do miękkości. Rybę pokroić na dzwonka, zalać drugą połową wywaru i gotować około 20 minut, aż będzie miękka, pilnować jednak, aby się nie rozgotowała. Następnie karpia wyjąć i układać na półmisku. Połączyć wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebulą i zmiksować. Dodać rodzynki oraz sparzone i posiekane migdały. Całość doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą. Następnie zalać ułożone na półmisku dzwonka ryby, po czym odstawić je (najlepiej na noc) w chłodne miejsce, aż zastygną. Jeśli wywar jest gotowany z kilku głów i ogonów, to nie trzeba już dodawać żelatyny, jeśli jednak tylko z jednej ryby, to łyżeczkę żelatyny należy rozpuścić w małej ilości zimnej wody i rozprowadzić w ciepłym wywarze.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Liczba porcji: 6
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Grodzisku

24 z 33
Pierogowe rybki...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Pierogowe rybki
Składniki ciasta:
mąka tortowa - 200 g,
margaryna - 10 g,
kwaśna śmietana - 1 szklanka,
drożdże -10 g,
jaja - 1 sztuka (do posmarowania),
sól do smaku.
Składniki farszu:
karp zatorski - 30 g,
jaja - 1 sztuka,
ser żółty - 50 g (utarty),
przyprawy: sól, pieprz,
natka pietruszki - 1 pęczek,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrządzania:
Do przesianej mąki dodać margarynę, wlać drożdże wymieszane ze śmietaną, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować i wyciąć kółka. Rybę sprawić, pociąć w dzwonka, wyjąć grubsze ości, przyprawić i udusić na oleju (można dodać odrobinę masła). Ostudzić, wyjąć ości, a następnie zmielić. Dodać starty żółty ser, jajko, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku, wymieszać. Na każdym kółku ciasta położyć łyżeczką farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi, uformować rybkę, zrobić z ziarenka pieprzu oko, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180° C. Podawać na zimno lub ciepło, solo lub z barszczykiem czerwonym.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 5
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich „Kumoszki” z Paszkówki

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Pierwszym odcinkiem S1 od węzła Oświęcim do Dankowic kierowcy pojadą za trzy miesiące

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Zobacz również

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali

Aksam po pożarze pracuje już pełną parą. W planach budowa kolejnej dużej hali