
Karp z leśnymi grzybami
Składniki:
karp zatorski - około 1,5 kg,
grzybów leśnych - 400 g (ewentualnie pieczarek),
kwaśna śmietana 15% - 1 szklanka,
cebula - 2 sztuki,
przyprawy: sól, pieprz masło klarowane.
Sposób przyrządzania:
Rybę oczyścić, umyć i podzielić na kawałki, posolić i posypać pieprzem, a następnie usmażyć na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulę i grzyby, całość posolić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć usmażonego wcześniej karpia, dodać podduszone grzyby. Wszystko zalać śmietaną i zapiekać w gorącym piekarniku około 20 minut.
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Barbara Matyjasik

Karp zatorski w płatkach kukurydzianych
Składniki:
karp zatorski - 2 kg,
płatki kukurydziane - 100 g,
mąka - 100 g,
jaja - 2 sztuki,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, przyprawa warzywna czosnek - 4 ząbki.
Sposób przyrządzania:
Karpia zatorskiego sprawić i pokroić na dzwonka. Po dokładnym opłukaniu przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz przyprawą warzywną. Posypać karpia drobno pokrojonymi w kosteczkę ząbkami czosnku. Odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie dzwonka karpia panierować w mące, jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8
Polecają: Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Rudzach

Karp zatorski wigilijny w śmietanie
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg - 2 kg (dzwonka),
mąka pszenna,
śmietana kwaśna (30%) - 1 opakowanie,
cebula - 1 sztuka (pokrojona w piórka),
przyprawy: sól.
Sposób przyrządzania:
Dzwonka karpia należy posolić, oprószyć lub obtoczyć w mące. Następnie położyć na mocno rozgrzane masło (koniecznie masło) i opiec z obu stron.
Opieczone karpie posypać cebulą i rozłożyć na nich kupki gęstej śmietany, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie całość przykryć i zapiekać około pół godziny w piekarniku. Karp jest najlepszy, gdy ze śmietany utworzy się gęsty zapieczony sos śmietanowo - cebulowy koloru kremowego. Smak karpia w tym sosie jest nie do zapomnienia. Potrawę podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 7
Polecają: Towarzystwo Miłośników Ziemi Zatorskiej

Frytki z karpia
Składniki:
karp zatorski - 1 filet (około 1 kg),
mąka ziemniaczana
przyprawy: sól, pieprz, papryka,
olej do smażenia,
sok z cytryny.
Sposób przyrządzania:
Rybę pokroić w paski o grubości 1 cm i o długości około 5-7 cm. Następnie posypać przyprawami i panierować w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Przed spożyciem frytki można skropić cytryną.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Franciszek Sałaciak