13 z 33
Karp zatorski duszony paprykarz...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski duszony paprykarz
Składniki:
karp zatorski - 1,5 kg,
smalec - 100 g,
cebula – 1sztuka,
kwaśna śmietana (22%) - 1 szklanka,
mąka - 2 łyżki,
świeża papryka - 1 sztuka,
przyprawy: mielona papryka, sól.
Sposób przyrządzania:
Karpia zatorskiego oczyścić, umyć i pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Bardzo drobno pokrojoną cebulę zarumienić na tłuszczu, dosypać paprykę, dodać trochę wody i gotować.
Włożyć rybę, pokrojoną w krążki paprykę i dusić przez 15 minut. Zagęścić śmietanę mąką, wlać do naczynia z rybą i zagotować. Potrawę podawać z kładzionymi kluskami lub razowym chlebem.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Smolicach

14 z 33
Karp zatorski pieczony...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski pieczony
Składniki:
karp zatorski - 1 kg,
czosnek - 4 ząbki,
natka pietruszki - 1 pęczek,
masło - 1 łyżka,
olej rzepakowy do posmarowania ryby.
Sposób przyrządzania:
Obrać, posiekać i utrzeć z solą czosnek. Następnie karpia zatorskiego sprawić i dokładnie umyć. Całość dokładnie natrzeć czosnkiem i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180° C. W międzyczasie posmarować naczynie żaroodporne masłem, a do wnętrza ryby włożyć pół pęczka natki pietruszki. Karpia spiąć wykałaczkami, aby zapobiec wypadaniu pietruszki. Posmarować rybę olejem, delikatnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wokół położyć plasterki masła. Piec około 30 minut.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Grodzisku

15 z 33
Karp zatorski w sosie chrzanowym...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Karp zatorski w sosie chrzanowym
Składniki:
karp zatorski -1,5 kg (pokrojony w dzwonka)
Sos chrzanowy:
masło - 2 łyżki,
mąka - 1 łyżka,
mleko - 1 szklanka,
chrzan - 2 łyżki (utarty),
kwaśna śmietana (30%) - 4 łyżki,
przyprawy: sól, pieprz biały, vegeta.
Sposób przyrządzania:
Dzwonka karpia zatorskiego doprawić solą, pieprzem i vegetą, a także skropić sokiem z cytryny i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Roztopić masło, dodać do niego mąkę, zamieszać i zrobić lekką zasmażkę. Zalać ją mlekiem i mieszać aż do rozpuszczenia powstałych grudek. Na końcu dodać chrzan i śmietanę oraz doprawić solą i białym pieprzem. Gotowym ciepłym sosem podlać dzwonka karpia i podać na stół.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10
Polecają: Koło Gospodyń Wiejskich w Palczowicach

16 z 33
Racuchy z karpia zatorskiego...
fot. Stowarzyszenie Dolina Karpia

Racuchy z karpia zatorskiego
Składniki:
40 dkg karpia,
3 jajka,
1 czerwona papryka,
1 mała cebula,
1 łyżeczka przyprawy do ryb,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Karpia obrać z ości, pokroić w kostki wielkości 2 cm, dodać pokrojone w drobną kostkę paprykę i cebulę oraz mąkę połączoną z przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Jajka ubić na sztywna piane i połączyć je z przygotowaną wcześniej ryba. Piec racuchy na dobrze rozgrzanym oleju.
Poleca: Koło Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach

Pozostało jeszcze 16 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

I liga koszykarek. Niezła zaliczka Wisły CanPack w meczu o trzecie miejsce

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Zobacz również

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego