Przepisem na żur wigilijny na grzybach podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Krawczyk.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 żurek
- 20 dag grzybów mrożonych
- śmietana 18%
- sól
- 6 średniej wielkości ziemniaków
Wykonanie
Do garnka wlać bulion i dodać rozmrożone grzyby. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Pod koniec gotowania wlać żurek i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec zupę zabielić dwoma łyżkami śmietany. Ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku. Gdy będą miękkie rozdrabniamy je widelcem na małe kawałki i dodajemy do zupy. Posolić do smaku.
Można użyć także grzybów suszonych - należy je wtedy namoczyć na całą noc, następnego dnia pokroić oraz gotować w bulionie, razem z wodą z moczenia grzybów, do miękkości.
Źródło: Agencja TVN

Wideo