Przepisem na proste bułeczki z czekoladą podzieliła się z nami Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 110 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 rozmieszane jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka pasty waniliowej (można pominąć)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej
Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić albo hakami do ciasta albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek (np. na 12 części). Uformować bułeczki: kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i zwinąć pod spód. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-25 minut, do zezłocenia.
