Monika Marmuźniak jest studentką, która w wolnych chwilach gotuje, piecze i podróżuje. - Uwielbiam gotować dla moich bliskich, którzy dzielnie znoszą moje kulinarne eksperymenty - mówi autorka bloga Kolano muchy.
Składniki
- 4 banany + 1 do ozdoby
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- jajko
- garść żurawiny - opcjonalnie
Wykonanie
Banany rozgnieść przy pomocy widelca, wlać do nich masło i delikatnie przemieszać. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz wbić jajko, dodać żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać - oczywiście widelcem.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki i posypać cynamonem.
Piec około 30 minut w 150 stopniach. Dobrze smakuje z domowym dżemem.
Źródło: Dzień Dobry TVN