https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosty chlebek bananowy z cynamonem i żurawiną [PRZEPIS]

Monika Marmuźniak
Przepis na prosty chleb bananowy z cynamonem i żurawiną.

Monika Marmuźniak jest studentką, która w wolnych chwilach gotuje, piecze i podróżuje. - Uwielbiam gotować dla moich bliskich, którzy dzielnie znoszą moje kulinarne eksperymenty - mówi autorka bloga Kolano muchy.

Składniki

  • 4 banany + 1 do ozdoby
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko
  • garść żurawiny - opcjonalnie

Wykonanie
Banany rozgnieść przy pomocy widelca, wlać do nich masło i delikatnie przemieszać. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz wbić jajko, dodać żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać - oczywiście widelcem.

Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki i posypać cynamonem.

Piec około 30 minut w 150 stopniach. Dobrze smakuje z domowym dżemem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska