Jak produkować żywność zdrową o wartościowych właściwościach? Jak ją przechowywać, żeby była smaczna i świeża? To pytania, jakie zadają sobie przedsiębiorcy, producenci żywności. Takim producentem jest Andrzej Mędrala, właściciel rodzinnie prowadzonej Cukierni Melba w Krzeszowicach, który swój punkt sprzedaży ma m.in. na rynku w Zabierzowie.
Tam przybył także Michał Kołodyński, właściciel zakładu Graner-Ice, który produkuje maszyny i urządzenia do przechowywania żywności, zarówno chłodnicze, mroźnicze jak i witryny oraz meble do zakładów przemysłu spożywczego. W rozmowach uczestniczyli naukowcy z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz samorządowcy - wójt gminy Zabierzów Elżbieta Burtan i wicemarszałek małopolski Łukasz Smółka. Wicemarszałek przedstawił katalog promujący firmy uczestniczące w projekcie Made in Małopolska z mottem "pochodzenie ma znaczenie". Mówił o ofercie otwarcia tego projektu do innych producentów, wspaniałej, regionalnej, małopolskiej żywności. W spotkaniu uczestniczył również Andrzej Bukowczan, dyrektor Jurajskiej Izby Gospodarczej, zrzeszającej przedsiębiorców z gminy Zabierzów i gmin sąsiednich.
Właściciel Melby Andrzej Mędrala i prodziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego prof. dr hab. Jacek Domagała przedstawili efekty dotychczasowej kilkuletniej współpracy.
- Od lat w naszej produkcji żywności mamy wsparcie naukowców z Uniwersytetu Rolniczego, razem opracowujemy technologie produkcji lodów mlecznych i sorbetów na serwatce. Za te produkty jesteśmy wysoko oceniani na targach i konkursach żywności. To pokazuje, że są wymierne efekty współpracy naukowo-biznesowej - mówi Andrzej Mędrala.
O tej współpracy mówi także prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak, dziekanem Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
- Z właścicielem Cukierni Melba opracowaliśmy receptury i sposoby wytwarzania lodów. To lody z mleka i śmietanki krów rasy polska czerwona oraz lody z wykorzystaniem serwatki - nietypowego produktu. Zwracamy tutaj uwagę na walory sensoryczne, technologiczne i zdrowotne tej produkcji. Część naszych wspólnych receptur lodów została już opatentowana - podkreśla pani dziekan prof. Aleksandra Duda-Chodak.
Zarówno naukowcy, jak i przedsiębiorca Andrzej Mędrala wskazują, że do takiej współpracy warto dołączyć innych producentów żywności np. hodowców bydła, producentów zbóż, producentów wędlin, soków, przetworów warzywnych, ale także producentów urządzeń i maszyn do produkcji oraz bezpiecznego przechowywania żywności.
Dlatego podczas spotkania prof. Aleksandra Duda-Chodak przedstawiła szeroką ofertę badawczo-wdrożeniową uczelni, skierowaną do producentów żywności oraz firm będących uczestnikami "łańcucha" prozdrowotnej i bezpiecznej żywności.
Cukiernia Melba już współpracuje z zabierzowską firmą Graner-Ice Michała Kołodyńskiego, którego zakład produkuje nowatorskie urządzenia chłodnicze i wyposażenia dla sektora spożywczego - szczególnie dla cukierni, piekarni i gastronomii. Uczestnicy spotkania mieli okazję pojechać do zakładu i zobaczyć proces projektowania, produkcji i testowania urządzeń, a także szereg dotychczasowych realizacji zamówień w kraju i za granicą. Właściciel zakładu Michał Kołodyński zadeklarował podjęcie aktywnej współpracy Graner-Ice z WTŻ Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Tym bardziej, że aktualnie Uniwersytet Rolniczy jest w fazie wyposażania i niebawem uruchomienia, nowoczesnego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, przy ul. Balickiej w Krakowie.
Stan realizacji i zakres przyszłego funkcjonowania tego centrum na spotkaniu w Zabierzowie przedstawiła dyrektor centrum prof. dr hab. Anna Ptaszek, prodziekan WTŻ UR.
Przebudują drogi pod Krakowem. Duże dotacje dla sześciu gmin...
- Diabli Dół i Boża Wola. Nazwy małopolskich wsi, o których nie słyszeliście!
- Urok Ojcowskiego Parku Narodowego zimową porą. Tunel oszronionych drzew i sanie
- Najpiękniejsze zabytki powiatu krakowskiego wraz z gospodyniami trafiły do kalendarza
- Strefa aktywności gospodarczej w Miękini została otwarta. Firmy już kupują działki
- Na podium rankingu małopolskich gmin nieustająco Wielka Wieś i Zielonki
- Nietoperzowy Szlak. Nowa atrakcja turystyczna pod Krakowem
Odbudowa Ukrainy to szansa dla polskich firm
