https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prozdrowotna i bezpieczna żywność. Taką chcą tworzyć przedsiębiorcy spod Krakowa. Nawiązali współpracę z naukowcami

Barbara Ciryt
Spotkanie biznesowo-naukowe w firmie Graner - Ice w Zabierzowie z udziałem przedsiębiorców, przedstawicieli Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz samorządowców z gminy i województwa
Spotkanie biznesowo-naukowe w firmie Graner - Ice w Zabierzowie z udziałem przedsiębiorców, przedstawicieli Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz samorządowców z gminy i województwa Andrzej Bukowczan
Spotkanie naukowo-biznesowe zorganizowano w Zabierzowie. Cukiernik i producent lodów oraz przedsiębiorca tworzący urządzenia chłodnicze i witryny do przechowywania żywności rozmawiali z naukowcami o nowych technologiach przy tworzeniu "łańcucha" prozdrowotnej i bezpiecznej żywności. Do współpracy zaprosili także samorządowców.

Jak produkować żywność zdrową o wartościowych właściwościach? Jak ją przechowywać, żeby była smaczna i świeża? To pytania, jakie zadają sobie przedsiębiorcy, producenci żywności. Takim producentem jest Andrzej Mędrala, właściciel rodzinnie prowadzonej Cukierni Melba w Krzeszowicach, który swój punkt sprzedaży ma m.in. na rynku w Zabierzowie.

Tam przybył także Michał Kołodyński, właściciel zakładu Graner-Ice, który produkuje maszyny i urządzenia do przechowywania żywności, zarówno chłodnicze, mroźnicze jak i witryny oraz meble do zakładów przemysłu spożywczego. W rozmowach uczestniczyli naukowcy z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz samorządowcy - wójt gminy Zabierzów Elżbieta Burtan i wicemarszałek małopolski Łukasz Smółka. Wicemarszałek przedstawił katalog promujący firmy uczestniczące w projekcie Made in Małopolska z mottem "pochodzenie ma znaczenie". Mówił o ofercie otwarcia tego projektu do innych producentów, wspaniałej, regionalnej, małopolskiej żywności. W spotkaniu uczestniczył również Andrzej Bukowczan, dyrektor Jurajskiej Izby Gospodarczej, zrzeszającej przedsiębiorców z gminy Zabierzów i gmin sąsiednich.

Właściciel Melby Andrzej Mędrala i prodziekan Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego prof. dr hab. Jacek Domagała przedstawili efekty dotychczasowej kilkuletniej współpracy.

- Od lat w naszej produkcji żywności mamy wsparcie naukowców z Uniwersytetu Rolniczego, razem opracowujemy technologie produkcji lodów mlecznych i sorbetów na serwatce. Za te produkty jesteśmy wysoko oceniani na targach i konkursach żywności. To pokazuje, że są wymierne efekty współpracy naukowo-biznesowej - mówi Andrzej Mędrala.

O tej współpracy mówi także prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak, dziekanem Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

- Z właścicielem Cukierni Melba opracowaliśmy receptury i sposoby wytwarzania lodów. To lody z mleka i śmietanki krów rasy polska czerwona oraz lody z wykorzystaniem serwatki - nietypowego produktu. Zwracamy tutaj uwagę na walory sensoryczne, technologiczne i zdrowotne tej produkcji. Część naszych wspólnych receptur lodów została już opatentowana - podkreśla pani dziekan prof. Aleksandra Duda-Chodak.

Zarówno naukowcy, jak i przedsiębiorca Andrzej Mędrala wskazują, że do takiej współpracy warto dołączyć innych producentów żywności np. hodowców bydła, producentów zbóż, producentów wędlin, soków, przetworów warzywnych, ale także producentów urządzeń i maszyn do produkcji oraz bezpiecznego przechowywania żywności.

Dlatego podczas spotkania prof. Aleksandra Duda-Chodak przedstawiła szeroką ofertę badawczo-wdrożeniową uczelni, skierowaną do producentów żywności oraz firm będących uczestnikami "łańcucha" prozdrowotnej i bezpiecznej żywności.

Cukiernia Melba już współpracuje z zabierzowską firmą Graner-Ice Michała Kołodyńskiego, którego zakład produkuje nowatorskie urządzenia chłodnicze i wyposażenia dla sektora spożywczego - szczególnie dla cukierni, piekarni i gastronomii. Uczestnicy spotkania mieli okazję pojechać do zakładu i zobaczyć proces projektowania, produkcji i testowania urządzeń, a także szereg dotychczasowych realizacji zamówień w kraju i za granicą. Właściciel zakładu Michał Kołodyński zadeklarował podjęcie aktywnej współpracy Graner-Ice z WTŻ Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Tym bardziej, że aktualnie Uniwersytet Rolniczy jest w fazie wyposażania i niebawem uruchomienia, nowoczesnego Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, przy ul. Balickiej w Krakowie.

Stan realizacji i zakres przyszłego funkcjonowania tego centrum na spotkaniu w Zabierzowie przedstawiła dyrektor centrum prof. dr hab. Anna Ptaszek, prodziekan WTŻ UR.

Podpisanie umów samorządowców z wojewodą na dofinansowania z rządowego programu na modernizację i rozbudowy dróg powiatowych i gminnych. Kto ile dostanie? Zobacz na kolejnych slajdach.

Przebudują drogi pod Krakowem. Duże dotacje dla sześciu gmin...

Odbudowa Ukrainy to szansa dla polskich firm

od 16 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska