Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Francuskie koperty nadziewane kurczakiem, pieczarkami i serem [PRZEPIS]

mad
Koperty z ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska.
Koperty z ciasta francuskiego to szybka i prosta przekąska. Joanna Tokarz
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego.

Przepisem na łatwą przekąskę z gotowego ciasta francuskiego podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 8 małych pieczarek
  • pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
  • 8 plasterków sera rolada ustrzycka
  • 2 łyżki cebulki zapiekanej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 małe jajko
  • łyżka sezamu sól, pieprz

Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska