Przepisem na łatwą przekąskę z gotowego ciasta francuskiego podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 8 małych pieczarek
- pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
- 8 plasterków sera rolada ustrzycka
- 2 łyżki cebulki zapiekanej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 małe jajko
- łyżka sezamu sól, pieprz
Wykonanie
Płat ciasta francuskiego podzielić na 8 kawałków. Każdy posmarować w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg położyć plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Posolić i popieprzyć.
Trzy posmarowane rogi zlepić ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
Do tak przygotowanej koperty wsypać po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.
Zobacz też:Łatwa tortilla pszenno-żytnia z warzywami na patelnię
Zobacz też: Danie z resztek: pieczeń z mięsa mielonego schowana w chlebie
Zobacz też:Domowy fast food. Jak zrobić domowe burgery? Historia hamburgerów
Zobacz też:Domowy fast food. Jak zrobić domowego kebaba z kurczakiem
Zobacz też:TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Sprawdź się, czy jesz po krakowsku! Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu. QUIZ
Źródło: Agencja TVN