Macie ochotę na pyszną tartę? Zobaczcie przepisy:
- Tarta a la pierogi ruskie
- Łatwa tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
- Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
- Szybka tarta dla oszczędnych
- Tarta z kapustą
- Tarta z fenukłem i łososiem
- Pikantna tarta
- Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską
- Tarta z grzybami
- Tarta z łososiem i serem camembert
Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.
- Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farsz
- Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu.
- Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi.
- Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.
Szukasz ciekawych przepisów? Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie!

Wideo