Bataty przepis. Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką przekąskę na kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!
Składniki na różowy hummus
- 4-5 średnich buraków
- 2,5 łyżki tahini (np. Jasmeen)
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka skórki z cytryny
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Składniki na batatowe kąski
- 1 duży batat
- oliwa
- natka pietruszki
- 100 g ciecierzycy z puszki (np. Jasmeen)
- garść nasion słonecznika
- sól, pieprz
Wykonanie
Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kosteczkę.
Pozostałe składniki wraz z burakami wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
To wszystko! Hummus można przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić nadmiar. Możesz przbrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Batata pokroić na ok. 1 cm plastry i umieścić w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułozyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posypać do smaku solą i pieprzem.
Piec bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmarować je grubą warstwą buraczanego hummusu i posypać cieciorką. Całość piec jeszcze przez 5-10 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i nasionami słonecznika.
