Przepisem na potrawkę z batatów i soczewicy podzieliła się z nami Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”. Bataty to jedne z najzdrowszych pokarmów. Te słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych i witamin (szczególnie z grupy B). Soczewica zawiera dużo białka, ma w sobie dużo potasu i kwasu foliowego. Spróbujcie tego połączenia.
Składniki na 2 porcje
- 1 duży batat
- średnia marchewka
- średnia cebula
- 90 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę, a marchew i cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liść laurowy. Po kilku sekundach dodać pokrojone warzywa i podsmażać je ok. 5 minut. Następnie dodać soczewicę i gorący bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:Bezglutenowy kurczak z batatami, soczewicą i szpinakiem
Zobacz też:Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym
Zobacz też:TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też:Kultowe potrawy z barów mlecznych. Przepisy na dania z barów mlecznych
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Sprawdź się, czy jesz po krakowsku! Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu. QUIZ
Źródło: Agencja TVN