Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na zdrowy obiad: potrawka z batatów i zielonej soczewicy [PRZEPIS]

mad
Potrawka z soczewicy i batatów to pomysł na zdrowy obiad.
Potrawka z soczewicy i batatów to pomysł na zdrowy obiad. Andżelika Knop
Przepis na potrawkę z batatów i soczewicy.

Przepisem na potrawkę z batatów i soczewicy podzieliła się z nami Andżelika Knop, autorka bloga „W zielonej kuchni”. Bataty to jedne z najzdrowszych pokarmów. Te słodkie ziemniaki zawierają sporo związków mineralnych i witamin (szczególnie z grupy B). Soczewica zawiera dużo białka, ma w sobie dużo potasu i kwasu foliowego. Spróbujcie tego połączenia.

Składniki na 2 porcje 

  • 1 duży batat 
  • średnia marchewka 
  • średnia cebula 
  • 90 g zielonej soczewicy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 700 ml bulionu warzywnego 
  • 2 liście laurowe 
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 

 
Wykonanie
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać. Ziemniaki pokroić w centymetrową kostkę, a marchew i cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać liść laurowy. Po kilku sekundach dodać pokrojone warzywa i podsmażać je ok. 5 minut. Następnie dodać soczewicę i gorący bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Podawać gorącą z posiekaną natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska