Tortilla przepis. Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków. Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa wraz z soczystą, delikatną wieprzowiną stworzą idealną przekąskę – w sam raz na wiosenną porę.
Składniki
- 4 tortille
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” Berger
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
Wykonanie
Wyjąć mięso z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.
Zobacz też:Łatwa tortilla pszenno-żytnia z warzywami na patelnię
Zobacz też: Tortilla z kurczakiem, papryką, ogórkiem i sałatą
Zobacz też:Przepisy na smakowe tortille
Zobacz też: Małopolskie przysmaki. Pierogi łomnicańskie
Zobacz też: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz też:Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN