https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Pizzerinki z rzodkiewką i serem feta [PRZEPIS]

mad
Wiosenne pizzerinki z rzodkiewką.
Wiosenne pizzerinki z rzodkiewką. Dorota Wójcicka
Przepis na wiosenną przekąskę.

Przepisem na pizzerinki z rzodkiewką podzieliła się nasza Czytelniczka Dorota Wójcika, autorka bloga Daktyle w czekoladzie. - To najlepsze pizzerinki jakie jadłam, może dlatego że są inne, bardzo nietypowe. Pieczone w ekspresowym tempie, bo tylko przez 12 minut, są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo miękkie w środku. Zamiast ketchupu dałam sos z sera feta, zamiast wędliny i pomidorów położyłam liście i korzeń rzodkiewki. Smakują rewelacyjnie!

Składniki na ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki pszennej

Składniki na wierzch

  • 1/2 opakowania sera feta
  • 3 łyżki kremówki
  • świeże liście rzodkiewki
  • ok. 10-15 szt, rzodkiewek (zależy do wielkości)


Wykonanie

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.
 Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec 12 minut.

Zobacz też:Przepis na kiszone rzodkiewki

Zobacz też:Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku

Zobacz też:Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze z dodatkiem rzodkiewki

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska