Przepisem na pizzerinki z rzodkiewką podzieliła się nasza Czytelniczka Dorota Wójcika, autorka bloga Daktyle w czekoladzie. - To najlepsze pizzerinki jakie jadłam, może dlatego że są inne, bardzo nietypowe. Pieczone w ekspresowym tempie, bo tylko przez 12 minut, są lekko chrupiące z wierzchu i bardzo miękkie w środku. Zamiast ketchupu dałam sos z sera feta, zamiast wędliny i pomidorów położyłam liście i korzeń rzodkiewki. Smakują rewelacyjnie!
Składniki na ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 300 g mąki pszennej
Składniki na wierzch
- 1/2 opakowania sera feta
- 3 łyżki kremówki
- świeże liście rzodkiewki
- ok. 10-15 szt, rzodkiewek (zależy do wielkości)
Wykonanie
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji, wlać wodę, wymieszać. Dodać sól, olej i mąkę pszenną, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. Podzielić na 6 równych części, uformować kule, cienko rozpłaszczyć na kształt owalu, ułożyć na blaszce do pieczenia.
Ser feta pokruszyć do niedużego naczynia, dodać kremówkę, zmiksować blenderem, posmarować po wierzchu przygotowanego ciasta. Liście rzodkiewki umyć, osuszyć, ułożyć na serze. Rzodkiewki pokroić na niezbyt cienkie plastry, gęsto ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec 12 minut.
Zobacz też:Przepis na kiszone rzodkiewki
Zobacz też:Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku
Zobacz też:Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze z dodatkiem rzodkiewki
Zobacz też:Wiosenne sałatki z bakaliowym twistem
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też: TOP 12 najlepszych, prostych sałatek
Zobacz też:TOP 7 szybkich przepisów na wiosenny, zielony obiad
Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem
Zobacz też:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji na dania ze szparagami
Zobacz też:Przyprawy w kuchni. Dlaczego warto używać naturalnych przypraw i ziół
Zobacz też:Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza?
Zobacz też:Domowy zielnik. Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy przez cały rok
Zobacz też:Rokitnik. Poznaj jego właściwości, zastosowanie i pochodzenie
Źródło: Dzień Dobry TVN