Chłodnik z botwinki - przepis. Dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce (gmina Książ Wielki) chłodnik z botwinki jest jednym z tych dań, które obowiązkowo musi pojawić się w majowym menu.
Składniki
- 1 litr maślanki lub kefiru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 ogórki gruntowe
- po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Zobacz koniecznie:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:Przepisy na ogórki małosolne
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobaczcie koniecznie:TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników
Zobaczcie też:TOP 10 deserów z malinami naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem
Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami
Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo