https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze.

Chłodnik z botwinki - przepis. Dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce (gmina Książ Wielki) chłodnik z botwinki jest jednym z tych dań, które obowiązkowo musi pojawić się w majowym menu.

Składniki

  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
W którym momencie dodajemy kostkę bulionową, bo nie mogę znaleźć. Do gotowania botwinki czy po? A może w jakimś innym momencie?
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska