Chłodnik ormiański na bazie jogurtu, z ogórkiem i kolendrą, miętą oraz koperkiem to pomysł na orzeźwiające danie w upalne dni.
Składniki:
- 100 g ryżu białego marki Halina
- 400 g jogurtu
- 1 ogórek
- 100 ml wody
- 100 g lodu
- 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.

Wideo