https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chłodnik. Ormiański chłodnik na jogurcie z ogórkiem, ziołami i białym ryżem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Chłodnik ormiański  na bazie jogurtu, z ogórkiem i kolendrą, miętą oraz koperkiem to pomysł na orzeźwiające danie w upalne dni.
Chłodnik ormiański na bazie jogurtu, z ogórkiem i kolendrą, miętą oraz koperkiem to pomysł na orzeźwiające danie w upalne dni. Fot. materiały prasowe
Na pyszny letni obiad proponujemy zaskakujący chłodnik prosto z Armenii. Podawany z białym ryżem jest idealnym pomysłem na lekki posiłek.

Chłodnik ormiański na bazie jogurtu, z ogórkiem i kolendrą, miętą oraz koperkiem to pomysł na orzeźwiające danie w upalne dni.

Składniki:

  • 100 g ryżu białego marki Halina
  • 400 g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 100 ml wody
  • 100 g lodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska