Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na Leczo z cukinią, bakłażanem, dynią. Sprawdzone przepisy na pyszne leczo (Prosty Przepis)

Redakcja/AIP
Przepis na Leczo z cukinią, bakłażanem, dynią. Sprawdzone przepisy na pyszne leczo (Prosty Przepis)
Przepis na Leczo z cukinią, bakłażanem, dynią. Sprawdzone przepisy na pyszne leczo (Prosty Przepis) Przepis na Leczo (fot. archiwum Polska Press)
Przepis na Leczo. Leczo z cukinią, z bakłażanem, z dynią, a może z kiełbasą? Chcesz ugotować pyszne leczo? Poniżej przedstawiamy Wam sprawdzone i proste przepisy na pyszne leczo. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz, by zrobić leczo. Oto proste i wypróbowane przepisy.

Przepis na leczo w pół godziny! JAK ZROBIĆ PYSZNE LECZO SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY

Leczo to węgierska potrawa znana także w Polsce, na Słowacji, Ukrainie, czy w Niemczech. To danie złożone głównie z warzyw, takich jak: pomidory, świeża papryka, cukinia, dynia, czy bakłażan. Przepisów na leczo jest mnóstwo, każdy musi więc wybrać te, które będzie mu spakowało najlepiej. Poniżej przestawiamy kilka przepisów na leczo.

LECZO Z CUKINIĄ - PRZEPIS NA LECZO Z CUKINIĄ

Leczo - składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 5 papryk (najlepiej różne kolory, z przewagą czerwonych)
  • dwa pętka kiełbasy swojskiej/wiejskiej (ważne, żeby była delikatnie pikantna)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku

Leczo z cukinią - przygotowanie:
Przygotowanie lecza z cukinią jest naprawdę proste. Kroimy paprykę, cebulę cieniutko, kiełbasę i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, ząbek czosnku rozgniatamy. Podsmażamy cebulkę i kiełbasę aż do zarumienienia, po czym dorzucamy paprykę, pieczarki oraz cukinię. Gotujemy to pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Równocześnie przelewamy pomidory razem z sokiem do innego naczynia, gdzie doprawiamy ten sok (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, majeranek, zioła prowansalskie). Możemy od razu dorzucić także rozgnieciony czosnek. Po 10 minutach, dolewamy sok razem z pomidorami, po czym mieszamy całość, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli konsystencja leczo wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dolać trochę wody. Ważne, żeby używać dużego garnka, co ułatwia mieszanie potrawy.

LECZO - PRZEPIS NA LECZO

Leczo - składniki

  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Leczo - przygotowanie:
Cukinię obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry ok. 5 mm, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty. Przełożyć do rondelka. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w wąskie paseczki i wymieszać z cukinią. Dodać szklankę śmietany lub jogurtu z łyżką mąki i wymieszać. Doprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry, a następnie ułożyć na cukinii. Na wierzch wbić jajka, posypać zieleniną i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż jajka się zetną. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

LECZO Z DYNIĄ - PRZEPIS NA LECZO Z DYNIĄ

Leczo - składniki:

  • 4 papryki
  • 2 kg dyni
  • mięso (według uznania - może być np. 30 dag kiełbasy i 20 dag wędzonego boczku)
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • przecier pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, sok z cytryny.

Leczo z dynią - przygotowanie:
Cztery papryki kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy z niej pestki i również kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię i paprykę wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody. Kroimy kiełbasę i boczek. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy wędliny, po chwili dodajemy cebulę. Gdy warzywa będą się gotować dodajemy mięso, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, przecier pomidorowy) i dusimy do miękkości. Dodajemy sparzone wcześniej, obrane i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny.

Źródło: dziennikzachodni.pl

LECZO Z KIEŁBASĄ, BEZ CUKINII - PRZEPIS NA LECZO Z KIEŁBASĄ

Leczo - składniki

  • 3 papryki
  • 5 do 7 pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 100 gram boczku wędzonego, smalec (2 duże łyżki)
  • pół kilo suchej kiełbasy
  • łyżeczka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku.

Lecza z kiełbasą, bez cukinii - przygotowanie:
Paprykę kroimy w drobną kostkę lub cienkie paski, pomidory musimy sparzyć, tak by łatwo odeszła od nich skórka. Boczek kroimy w wąskie paski. Następnie smalec rozpuszczamy w garnku i kolejno dodajemy do niego boczek oraz cebulkę. Całość podsmażamy przez kilkanaście minut - następnie dodajemy wszystkie warzywne składniki. Na pięć minut przed końcem dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeżeli leczo wyjdzie dla nas za gęste można dodać bulion.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska