Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wigilijnego karpia. Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na wigilijnego karpia w śmietanie z pieczarkami i makaronem.

Zobaczcie przepis na wigilijnego karpia nieco inaczej naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek. Pani Katarzyna dd dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Wigilijny karp w śmietanie [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 sprawiony karp
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 200g dowolnego makaronu np. kolorowego
  • ½ pęczka koperku
  • 250ml śmietany 30%
  • 100g masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Pieczarki pokroić w plasterki. Smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzić.

Karpia dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozpuścić masło. Ułożyć karpia. Dodać cebulę. Rybę smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Do karpia dodać podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalać śmietaną. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową potrawę wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym koperkiem.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska