Zobaczcie przepis na wigilijnego karpia nieco inaczej naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek. Pani Katarzyna dd dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.
Wigilijny karp w śmietanie [PRZEPIS]
Składniki
- 1 sprawiony karp
- 1 cebula
- 250g pieczarek
- 200g dowolnego makaronu np. kolorowego
- ½ pęczka koperku
- 250ml śmietany 30%
- 100g masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
Pieczarki pokroić w plasterki. Smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzić.
Karpia dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło. Ułożyć karpia. Dodać cebulę. Rybę smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Do karpia dodać podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalać śmietaną. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową potrawę wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
