Przepisem na domowe śledzie po kaszubsku podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga. Pani Sylwia jest autorka bloga kulinarnego „Ostra na słodko” i uczestniczką piątej edycji kulinarnego show "Mastechef”.

Składniki
- ok. 600 g filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa (200 g)
- 125 ml oleju
- 1 łyżka octu
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżki cukru
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- papryka ostra – do smaku
Wykonanie
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dodać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdjąć w ognia. Odstawić do ostudzenia.

Wideo