Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Domowy ketchup z pomidorów i papryki [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowy ketchup smakuje wybornie!
Domowy ketchup smakuje wybornie! Paweł Epler
Przepis na domowy ketchup.

Przepisem na pyszny, domowy ketchup podzieliła się Agnieszka Delkowska, autorka bloga Ladykitchen.

Składniki

  • 3 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1 kg śliwek 
  • 3 czerwone papryki 
  • 2 białe cebule 
  • główka czosnku 
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka cukru 
  • 1/2 papryczki chilli (można pominąć) 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 

Wykonanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić do dużego garnka i na wolnym ogniu dusić, odparowując do konsystencji gęstego sosu. Paprykę, czosnek i cebule upiec w piekarniku. Upieczoną paprykę obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinki. Dodać do pomidorów. Chwilę podgotować. Zblendować, dodać ocet, cynamon, cukier, wymieszać i znowu chwilę gotować. Doprawić solą, gałką i pieprzem. Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Odwrócić do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska