https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory. Konfitura z płatków róży [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Konfitura z płatków róży jest pyszna.
Konfitura z płatków róży jest pyszna. pixabay.com
Przepis na konfiturę z płatków róży.

Przepisem na konfiturę z płatków róży podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białki.

Składniki

  • około 1,5 kg cukru na 1 kg przygotowanych płatków
  • sok z cytryny

 

Wykonanie
Zebrać kwiaty, oberwać płatki, na moment zalać wrzątkiem, szybko odcedzić, wrzucić do zimnej wody,  odcedzić, odcisnąć, skropić sokiem z cytryny. Rozdzielić żeby nie były zbite i zostawić na chwile żeby się osuszyły.
Ucierać w makutrze dodając cukier stopniowo. Gładką masę nakładać do małych słoiczków. Słoiki muszą być wyparzone, a pokrywki  i brzeg słoiczka wysmarowane spirytusem. Słoiki zamknąć  szczelnie. Konfitury używać do nadziewania rogalików, pączków, itp. 

Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników

Zobacz też:
Przepisy na rewelacyjne zupy z dyni

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska