Przepisem na konfiturę z płatków róży podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Białki.
Składniki
- około 1,5 kg cukru na 1 kg przygotowanych płatków
- sok z cytryny
Wykonanie
Zebrać kwiaty, oberwać płatki, na moment zalać wrzątkiem, szybko odcedzić, wrzucić do zimnej wody, odcedzić, odcisnąć, skropić sokiem z cytryny. Rozdzielić żeby nie były zbite i zostawić na chwile żeby się osuszyły.
Ucierać w makutrze dodając cukier stopniowo. Gładką masę nakładać do małych słoiczków. Słoiki muszą być wyparzone, a pokrywki i brzeg słoiczka wysmarowane spirytusem. Słoiki zamknąć szczelnie. Konfitury używać do nadziewania rogalików, pączków, itp.
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na rewelacyjne zupy z dyni
Źródło: Dzień Dobry TVN