https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory z owoców. Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki [PRZEPIS]

mad
Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Na zdjęciu prosty i pyszny domowy dżem z malin.
Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Na zdjęciu prosty i pyszny domowy dżem z malin.
Przepis na domowy dżem z malin.

Dżem z malin – przepis. Delektując się świeżymi owocami czy orzeźwiającą cytrusową lemoniadą wielu z nas myśli o tym, aby zatrzymać czas i móc celebrować najcieplejszą porę roku jak najdłużej. Jak to zrobić? Proponujemy zamknąć lato szczelnie w słoiku i otwierać zawsze, kiedy za nim zatęsknimy. Własnoręcznie przyrządzony dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki z pewnością przypomni nam letnie chwile.
Przetwory to tradycyjny sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Szczególnie jeśli przygotowujemy je osobiście, wówczas mamy pewność, że do produkcji wykorzystane zostały składniki najwyższej jakości.
Zamknięte w słoiczkach witaminy mogą służyć przez cały rok.

Jednymi z najbardziej zdrowych a zarazem lubianych letnich owoców są maliny. Badania potwierdzają, że wykazują one działanie przeciwnowotworowe, a także świetnie sprawdzają się w starciu z infekcjami.

Ich cechą szczególną jest również wyrazisty smak, będący wynikiem zawartości w owocach aż 100 olejków eterycznych. Aby móc korzystać o każdej porze roku ze wszystkich dobrodziejstw, jakie gwarantują maliny wystarczy stworzyć z nich pyszne konfitury. Gotowy specjał doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy składnik wypieków. A ponadto wesprze organizm w walce z przeziębieniem, szczególnie jeśli zostanie wzmocniony o leczniczą miętę i bogatą w witaminę C limonkę.

Dżem malinowy z miętą i sokiem z limonki [PRZEPIS]

Składniki:

  • 800 g malin
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 limonka
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:
1 krok
Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku.
2 krok
Wsypujemy maliny do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję).
3 krok
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy.
4 krok
Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Oprócz dżemu z malin robię nalewki i domową lemoniadę. Wystarczy zalać maliny i miętę cisowianką, dodać kostki lodu, odrobinę miodu i gotowe
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska