https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszne świąteczne ciasto marchewkowe. Wychodzi puszyste i smaczne! Przepis 18.12.24

Redakcja Kraków
Przygotuj pyszne ciasto marchewkowe z przepisu poprostupycha. Przejdź do galerii i zobacz jak wykonać je krok po kroku.
Przygotuj pyszne ciasto marchewkowe z przepisu poprostupycha. Przejdź do galerii i zobacz jak wykonać je krok po kroku. pixabay.com
Cisto marchewkowe to jedno z tych, które pokocha niemal każde podniebienie. Dlatego jeśli już planujesz świąteczne wypieki i tym razem chcesz zaskoczyć swoich gości, na stole zamiast tradycyjnych ciast takich jak sernik czy makowiec postaw ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste w wykonaniu a co najlepsze z tego przepisu wychodzi puszyste i smaczne.

Spis treści

Przepis na puszyste i smaczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to doskonały wybór dla fanów cista prosty i łatwych w przygotowaniu. Można zrobić je na kilka sposobów - przekładane masą lub jako proste ciasto bez dodatków. Ciasto marchewkowe to także doskonały sposób na przemycenie odrobiny wartości odżywczych do diety w deserze na przykład dla dzieci, które na co dzień rezygnują ze słodyczy. Przejdź do galerii i poznaj przepis na najlepsze ciasto marchewkowe.

Cisto marchewkowe alternatywą dla tradycyjnych deserów

Święta to czas, w którym wiele z nas szuka przepisów na najlepsze cista. Niepodważalnie królami świąt są takie ciasta jak serniki, makowce czy placki królewskie. Jedni w tej kwestii stawiają na tradycyjne wypieki a inni decydują się na eksperymentowanie. Dla jednych i drugich doskonałym wyborem może okazać się właśnie ciasto marchewkowe, które nie dość że jest proste w przygotowaniu to może być bardzo efektowne.

Pozytywne właściwości marchewki

Robiąc ciasto marchewkowe można w łatwy sposób przemycić sporo zdrowych witamin w deserze. Marchewki mają pozytywny wpływ dla zdrowia m.in. poprzez:

  • Wsparcie dla zdrowia oczu: marchew jest szczególnie znana ze swojej zawartości beta-karotenu, przeciwutleniacza, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu, a niedobory mogą prowadzić do zaburzeń widzenia.

  • Poprawa zdrowia skóry: marchew dostarcza antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie skóry przed szkodliwymi działaniem wolnych rodników, które mogą prowadzić do starzenia się skóry. 

  • Wsparcie dla układu odpornościowego: marchewki są źródłem witaminy C, która jest niezbędna do produkcji białych krwinek, które walczą z infekcjami.

  • Zdrowie serca: błonnik w marchwiach może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zawarty w marchwi potas również pomaga regulować ciśnienie krwi.

  • Zdrowie przewodu pokarmowego: marchewki są bogate w błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie błonnika może pomóc w zapobieganiu zaparciom i wspieraniu zdrowia jelit.

  • Profilaktyka antynowotworowa: spożywanie warzyw bogatych w beta-karoten, takich jak marchew, może obniżyć ryzyko niektórych typów raka, w tym raka piersi i raka płuc.

  • Wsparcie dla zdrowia mózgu: antyoksydanty zawarte w marchwi mogą pomóc chronić mózg przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą prowadzić do zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska