https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny, domowy ser żółty to nic trudnego [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa
Przepis na domowy ser żółty.

KGW w Mirowie zostało założone 7 listopada 1977 roku  przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek. - Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności - mówi Bronisława Jochymek. Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.

Składniki

  • 1 kg białego sera
  • litr mleka
  • 1/4 kostki masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka żelatyny
  • kminek

Wykonanie

Do garnka wlać mleko, dodać rozdrobniony ser i podgrzewać aż do powstania serwatki (nie gotować). Ser przecedzić, przełożyć do rondla i dodać pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Wylać do formy i pozostawić do ostygnięcia.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska