KGW w Mirowie zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek. - Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności - mówi Bronisława Jochymek. Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.
Składniki
- 1 kg białego sera
- litr mleka
- 1/4 kostki masła
- jajko
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka żelatyny
- kminek
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, dodać rozdrobniony ser i podgrzewać aż do powstania serwatki (nie gotować). Ser przecedzić, przełożyć do rondla i dodać pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Wylać do formy i pozostawić do ostygnięcia.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN