Historia Koła Gospodyń Wiejskich w Porąbce Uszewskiej (gmina Dębno) jest niezwykle bogata. Organizacja powstała jeszcze przed II wojną światową, w październiku 1936 roku. Członkinie Koła pomagały ludziom chorym i samotnym, prowadziły różnego rodzaju kursy: m.in. kroju i szycia, gotowania i pieczenia. Kiedy przyszła wojna, KGW nie przerwało działalności. Panie pomagały samotnym kobietom, organizują czytanie książek dzieciom. Część członkiń zostało skierowanych do pracy jako sanitariuszki.
W latach 50. do Koła należy 30 osób, a dziesięć lat później już ponad 60. Pod nowym przewodnictwem KGW rozszerza swoją działalność. Organizowane są kursy, zbiórki na rzecz organizacji charytatywnych. Regularnie prowadzony jest także odchów piskląt. W 1967 przy KGW powstaje amatorski zespół teatralny. Z inicjatywy Koła wybudowany zostaje magazyn na butle z gazem, a kilka lat później magiel. Członkinie pracują społecznie przy budowie dróg, wspierają miejscowe przedszkole, biorą z powodzeniem udział w różnego rodzaju konkursach dla Kół. Za pracę społeczną na rzecz województwa, ówczesna przewodnicząca KGW w Porąbce Uszewskiej, zostaje odznaczona Złotym Krzyżem Zasługi.
Jednym z dań przygotowywanych od pokoleń są kotne kluski.
Składniki
- 1 kg utartych, odciśniętych ziemniaków
- 20 dag ziemniaków ugotowanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
Wykonanie
Ze składników zagnieść ciasto, formować duże kluski lub małe kluseczki kładzione łyżką na gotującą, osoloną wodę. Duże kluski podawać z gulaszem, sosem grzybowym, lub skwarkami z boczku czy słoniny. Małe kluseczki podawać wymieszane z duszoną kapustą. Kotne kluski można podawać maszczone skwarkami z boczku, sosami mięsnymi z buraczkami zasmażanymi, z mlekiem pół na pół z wodą, na której gotowano kluski, z kapustą kiszoną, z kiełbasą na wzór łazanek (małe kluseczki).