Rozgrzewający krem z pieczonych buraków [PRZEPIS]

mad
Zupa z pieczonych buraków.
Zupa z pieczonych buraków. materiały prasowe
Przepis na zupę-krem z buraków.

Krem z buraków – to mój sposób na rozgrzanie się w jesienne dni! Warto pamiętać, że pieczenie buraków pozwala zachować ich właściwości odżywcze. To warzywa, które są bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz zawierają antyutleniacze. Właśnie dlatego są podstawą żywienia zarówno dzieci, jak i dorosłych – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Składniki na 2 porcje

  • 4 buraki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ser typu lazur
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, rozmaryn


Dodatkowo

  • chleb na grzanki


Wykonanie

Umyć buraki, wysuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Buraki piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny do miękkości.
W międzyczasie przygotować grzanki. Kromki chleba (np. tostowego pełnoziarnistego Dan Cake) pokroić w kostki, doprawić ulubionymi ziołami i upiec w piekarniku aż staną się chrupiące.
Gotowe buraki obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodać buraki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotować, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodać skórkę z pomarańczy. Całość zblendować. Przelać do miseczek, udekorować kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie