Dynia - przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni.
Składniki
- 1 dynia
- 400 ml mleka kokosowego
- kilka liści jarmużu (np. Eisberg)
- 1,5 litra rosołu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
Wykonanie
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając.
Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.
Zobacz też:Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: białczańska zupa scypa
Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Małopolskie przysmaki: polewka na maślance Koła Gospodyń Wiejskich Jawiszowice
Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też: Dietetyczka opowiada dlaczego warto jeść zupy.
Zobacz też: Jarmuż - przysmak, który kocha przymrozki
Zobacz też: TOP 7 propozycji naszych Czytelników na dania z dynią
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN