Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem [PRZEPIS]

mad
Rozgrzewający mus z dyni z dodatkiem jarmużu.
Rozgrzewający mus z dyni z dodatkiem jarmużu. Orchidea Creative Group
Przepis na krem dyniowo-jarmużowy.

Dynia - przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni.

Składniki

  • 1 dynia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • kilka liści jarmużu (np. Eisberg)
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

Wykonanie
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając.
Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska