Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.
Składniki
- 4 duże buraki
- szczypta zmielonego kminku
- 300 g ciecierzycy
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml pasty tahini
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- pieczywo pełnoziarniste
- sól i pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki zawinąć w papier do pieczenia i umieścić na blasze. Piec przez godzinę aż zmiękną. Następnie obrać je i pokroić w grube plastry. W blenderze umieścić buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blendować aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz
Zobacz koniecznie:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki
Zobacz też:Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Zobacz też:Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Zobacz też:Halloweenowe muffinki serowe w kształcie ośmiorniczek
Zobacz też:Przekąski na Halloween. Palce wiedźmy
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN