Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne dania: dip z pieczonych buraków i ciecierzycy [PRZEPIS]

mad
Dip z pieczonych buraków.
Dip z pieczonych buraków. materiały prasowe
Burak, odpowiednio podany, kryje w sobie niesamowity smak i aromat.

Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.

Składniki

  • 4 duże buraki
  • szczypta zmielonego kminku
  • 300 g ciecierzycy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml pasty tahini
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • pieczywo pełnoziarniste
  • sól i pieprz


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraki zawinąć w papier do pieczenia i umieścić na blasze. Piec przez godzinę aż zmiękną. Następnie obrać je i pokroić w grube plastry. W blenderze umieścić buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blendować aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Przepis pochodzi z akcji Beko #Jedzjakmistrz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska