Przepisem na zupę dyniową z serkiem topionym podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska z Krzeszowic. Prowadzi blog galantyna.pl. – Mam nadzieję, że zostanie po mnie jakiś ślad dla moich wnucząt i czasami ugotują coś według moich przepisów – mówi.
Składniki
- dynia
- wywar drobiowy (2,5 litra)
- serek topiony kremowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kozieradki
- łyżeczka imbiru mielonego
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka chili w proszku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Wykonanie
Dynię obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z wywarem i gotować. Dodać wszystkie przyprawy – kozieradkę, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, curry i kurkumę. Rozgotowaną dynię zmiksować z serkiem topionym, a potem doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze ok. 5-7 minut. Podawać z grzankami przygotowanymi z pszennego chleba. Aby grzanki były bardziej złociste, przed smażeniem najlepiej posypać je odrobiną kurkumy.

Wideo