https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Sałatka z makaronem, tuńczykiem i jajkiem

KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice.

Składniki

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szklanka makaronu gwiazdeczki lub ziarenka
  • 5 korniszonków
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki
  • papryka żółta pokrojona w kosteczkę
  • 15 dag sera żółtego (gouda)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub mały słoik majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę z wyjątkiem tuńczyka, którego należy delikatnie rozdrobnić widelcem, tak aby nie pokruszyć płatów.

Składniki wymieszać, polać sosem z tuńczyka i oliwą lub wymieszać z majonezem, w zależności od tego, jakie mamy upodobania kulinarne. Połączyć z makaronem. Wymieszać.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska