KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice.
Składniki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na twardo
- szklanka makaronu gwiazdeczki lub ziarenka
- 5 korniszonków
- 2 łyżki drobno posiekanej natki
- papryka żółta pokrojona w kosteczkę
- 15 dag sera żółtego (gouda)
- 5 łyżek oliwy z oliwek lub mały słoik majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę z wyjątkiem tuńczyka, którego należy delikatnie rozdrobnić widelcem, tak aby nie pokruszyć płatów.
Składniki wymieszać, polać sosem z tuńczyka i oliwą lub wymieszać z majonezem, w zależności od tego, jakie mamy upodobania kulinarne. Połączyć z makaronem. Wymieszać.
Źródło: Dzień Dobry TVN