Sałatki na Wielkanoc – sałatki śledziowe, którym nikt się nie oprze [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepisy na pyszne wielkanocne sałatki śledziowe. Na zdjęciu: wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą.
Zobacz przepisy na pyszne wielkanocne sałatki śledziowe. Na zdjęciu: wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. Fot. Stanisław Romek
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych sałatek. Wielbicielom wyrazistych smaków polecamy pyszne sałatki śledziowe. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Sałatki śledziowe na wielkanocny stół:

  • Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą
  • Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
  • Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem
  • Prosta sałatka śledziowa z burakami
  • Śledzie po tatarsku

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą [PRZEPIS]

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą.
Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 250 g śledzi a’la matjas
  • 3 jajka
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie sałatki śledziowej
Pory obrać, odciąć końcówki i pokroić na ćwierć plasterki. Pora wrzucić do garnka i lekko posolić. Następnie obrać jabłka, pokroić w kostkę i dorzucić do pora. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do garnka. Na tym etapie dodać majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka i śledzie pokroić w większe kawałki i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką.
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi

Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem [PRZEPIS]

Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem.
Pyszna i prosta sałatka śledziowa z ananasem. Fot. Dominika Madaj

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule czerwone
  • puszka ananasów
  • 1/2 szklanki majonezu
  • mały jogurt ananasowy
  • łyżka stołowa curry

Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj

Prosta sałatka śledziowa z burakami [PRZEPIS]

Prosta sałatka śledziowa z burakami.
Prosta sałatka śledziowa z burakami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 500 g matiasów w oleju
  • pół dużego jabłka
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • łyżka octu winnego białego
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Śledzie po tatarsku. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole [PRZEPIS]

Śledzie po tatarsku.
Śledzie po tatarsku. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 6 płatów solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 szt pieczarek marynowanych
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę.
Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie