Serek mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Cechą charakterystyczną serka mascarpone wyróżniającą go na tle pozostałych serów, jest skład produktowy. Serek mascarpone produkowany jest na bazie śmietanki, a nie jak większość pozostałych serów bezpośrednio z krowiego mleka. Dzięki temu zawiera o wiele więcej tłuszczu. Jego zawartość sięgać może nawet 80 proc. Serek mascarpone najczęściej jest wykorzystywany do ciast i deserów (np. sernika) przez swój wyjątkowo słodki smak.
Serek mascarpone: cena w Biedronce i Lidlu
Cena serka mascarpone waha się od 4,99 zł do nawet kilkunastu złotych. Cena serka mascarpone zależy oczywiście od pojemności. Dla przykładu w sklepach sieci Biedronka za 250 g. serka mascarpone zapłacimy 4,99 zł. Natomiast w sklepie Lidl za taką samą objętość serka mascarpone zapłacimy 4,79 zł. Sieci te jednak często oferują promocje. Np. w Biedronce często przy zakupie dwóch serków mascarpone cena będzie niższa aż o złotówkę na sztuce.
Serek mascarpone: przepisy na deser
Serek mascarpone jest idealny przede wszystkim do deserów. Serek ten jest niezwykle miękki, więc rozsmarowuje się podobnie jak masło. Serek mascarpone charakteryzuje się śmietankowym, słodkim smakiem.
Serek mascarpone idealnie nadaje się do deserów. Aby zrobić pyszny krem z serka mascarpone, który możemy wykorzystać jako masę do tarty z owocami, bądź ozdobić nim lodowy deser potrzebujemy:
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepis na krem z serka mascarpone jest bardzo prosty:
Zimne mascarpone, śmietankę, cukier i wanilię należy umieścić w misie miksera i ubijać przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy objętość i będzie puszysty.
Przepis na tiramisu z serkiem mascarpone

Popularnym deserem, w którym wykorzystywany jest serek mascarpone jest tiramisu. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 350 ml espresso
- 4 żółtka + 2 białka
- 25 ml likieru amaretto
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżek gorzkiego kakao
Przygotowanie:
- Jajka należy przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem. Stopniowo dodawać likier cały czas ubijając. Teraz dodawać porcjami (po 3 łyżki) serek mascarpone, aż krem będzie gęsty i jednolity.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
- Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub w pojedynczych naczynkach. Posypać kakao. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Zobacz, jak zrobić najprostszy krem do tortu z serkiem mascarpone
Serek mascarpone: kalorie
Serek mascarpone smakuje bardzo dobrze i wręcz można by go jeść łyżkami, ma lekką konsystencję, jednak do najlżejszych nie należy. Ci, którzy dbają o linię lub chcą schudnąć nie powinni jeść go w dużych ilościach.
Makroskładniki w 100g. serka mascarpone:
- Energia - 394 kcal
- Białko - 3,5 g
- Tłuszcz - 40,0 g
- Węglowodany - 5,1 g
- Błonnik - 0,0 g