Przepisów na seromakowiec jest wiele. Co dom, to inny przepis na bożonarodzeniowe ciasto z serem i makiem. Zobaczcie, jakie seromakowce przygotowują na świąteczny stół nasi Czytelnicy.
Spis treści
Tort seromakowy na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Ciasto makowe:
- 200 g maku
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 30 g masła
- 2 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów włoskich posiekanych
- opakowanie rodzynek kalifornijskich
- ok 5ml olejku rumowego
Masa serowa:
- ½ kg sera białego podwójnie zmielonego
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 1 niepełna szklanka cukru kryształu
- około 2,5 ml zapachu migdałowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- około 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy minimum 2 razy w maszynce do mięsa.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Po upieczeniu studzimy w formie kilka godzin, a następnie kroimy na dwa blaty.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Przepis Joanny Tokarz
Sernik na kruchych ciasteczkach z warstwą maku. Obłędnie pyszny [PRZEPIS]

Składniki:
- ser biały – 1 kg
- serek mascarpone – 250 g
- cukier – 1,5 szklanki
- masło – 100 g
- jaja – 6 szt
- sok z cytryny 2 łyżki
- budyń waniliowy – 2 szt
- śmietana kwaśna – 100 ml
- miód – 2 łyżki
- mak - 150 g
- masa kajmakowa – 1 puszka
- ciastka – 350 g
- sól – szczypta
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mak zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić ostudzić a następnie zemleć. Zmielony mak wymieszać z miodem. Ciastka drobno pokruszyć wymieszać z masłem i powstałą masą/kruszonką wysypać dno natłuszczonej tortownicy.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem a potem wymieszać serem, serkiem mascarpone i śmietaną. Dodać budyń, pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części do jednej dodać mak oraz sok z cytryny i wymieszać. Na ciastka wylać połowę masy makowej na masę makową masę białą i na wierzch sernika masę makową. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu sernik wystudzić, a potem z wierzchu polać karmelem i posypać cukrową posypką.
Przepis Anny Hoszowskiej
Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką. W sam raz na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe
- 5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10 dag masła lub margaryny
- 10 dag smalcu
- 4 łyżki oleju
- niecałe 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 1/2 kg sera
- 6 jajek
- 20 dag margaryny
- 40 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
Składniki na masę orzechową
- 35 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
Składniki na masę makową
- 25 dag maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka - ile zabierze
Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie
Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta:
